|
|
(Nie pokazano 5 wersji utworzonych przez jednego użytkownika) |
Linia 2: |
Linia 2: |
| | | |
| | | |
− | [[Image:Jarząb_pospolity_01.jpg|left|250px|thumb]]Jarząb pospolity zwyczajowo nazywany jest jarzębiną. Dorasta do 15 m wysokości i może mieć zarówno formę drzewiastą, jak i formę krzewu. Łacińską nazwę tej rośliny tłumaczy się jako jarzębina łowiąca ptaki, z powodu tego, że kiedyś osoby łapiące i hodujące ptaki używały jej owoców jako przynęty. Jarząb pospolity ma bardzo ozdobne kwiaty, przekształcające się w równie dekoracyjne, pomarańczowoczerwone owoce. Zawierają one dwukrotnie więcej karotenu niż marchew. Są one używane przez ludzi w kuchni w postaci przetworów (surowe owoce są trujące), będących, np. dodatkiem do pieczonego mięsa. Są one jeszcze chętniej zjadane przez ptaki, stanowiąc dla nich cenne źródło związków odżywczych. | + | [[Image:Jarząb_pospolity_01.jpg|alt=Jarząb pospolity - jarzębina|left|250px|thumb|Dojrzała jarzębina.]]Jarząb pospolity zwyczajowo nazywany jest jarzębiną. Dorasta do 15 m wysokości i może mieć zarówno formę drzewiastą, jak i formę krzewu. Łacińską nazwę tej rośliny tłumaczy się jako jarzębina łowiąca ptaki, z powodu tego, że kiedyś osoby łapiące i hodujące ptaki używały jej owoców jako przynęty. Jarząb pospolity ma bardzo ozdobne kwiaty, przekształcające się w równie dekoracyjne, pomarańczowoczerwone owoce. Zawierają one dwukrotnie więcej karotenu niż marchew. Są one używane przez ludzi w kuchni w postaci przetworów (surowe owoce są trujące), będących, np. dodatkiem do pieczonego mięsa. Są one jeszcze chętniej zjadane przez ptaki, stanowiąc dla nich cenne źródło związków odżywczych. |
| Jarząb pospolity nie ma dużych wymagań środowiskowych. | | Jarząb pospolity nie ma dużych wymagań środowiskowych. |
− |
| |
− | Autorem tekstu jest: mgr [[Marlena]] Śmigielska
| |
| | | |
| | | |
| | | |
| + | Autorem tekstu jest:'''mgr [[Marlena]] Śmigielska''' |
| | | |
| | | |
Linia 15: |
Linia 14: |
| | | |
| <gallery> | | <gallery> |
− | Image:Jarzab_pospolity01.jpg| | + | Image:Jarzab_pospolity01.jpg|Liście |
− | Image:Jarzab_pospolity02.jpg| | + | Image:Jarzab_pospolity02.jpg|Wysychające owoce |
| | | |
| </gallery> | | </gallery> |
| | | |
| | | |
| + | <font color="#CC6600" size=2> |
| | | |
| + | '''uprawa i przydatność dla ptaków''' |
| + | </font> |
| {| border="1" cellpadding="20" cellspacing="0" | | {| border="1" cellpadding="20" cellspacing="0" |
− | |+ align="bottom" style="color:#e76700;"|'''uprawa i przydatność dla ptaków'''
| + | |
| |- | | |- |
| |'''stanowisko''' | | |'''stanowisko''' |
Linia 37: |
Linia 39: |
| |małe wymagania | | |małe wymagania |
| |z nasion | | |z nasion |
− | i szadzonki
| |
| |'''X X X''' | | |'''X X X''' |
| |'''X''' | | |'''X''' |
| |'''X''' | | |'''X''' |
| |} | | |} |
Aktualna wersja na dzień 22:53, 11 mar 2011
jarząb pospolity
Jarząb pospolity zwyczajowo nazywany jest jarzębiną. Dorasta do 15 m wysokości i może mieć zarówno formę drzewiastą, jak i formę krzewu. Łacińską nazwę tej rośliny tłumaczy się jako jarzębina łowiąca ptaki, z powodu tego, że kiedyś osoby łapiące i hodujące ptaki używały jej owoców jako przynęty. Jarząb pospolity ma bardzo ozdobne kwiaty, przekształcające się w równie dekoracyjne, pomarańczowoczerwone owoce. Zawierają one dwukrotnie więcej karotenu niż marchew. Są one używane przez ludzi w kuchni w postaci przetworów (surowe owoce są trujące), będących, np. dodatkiem do pieczonego mięsa. Są one jeszcze chętniej zjadane przez ptaki, stanowiąc dla nich cenne źródło związków odżywczych.
Jarząb pospolity nie ma dużych wymagań środowiskowych.
Autorem tekstu jest:mgr Marlena Śmigielska
uprawa i przydatność dla ptaków
stanowisko
|
gleba
|
rozmnażanie
|
jako pokarm
|
miejsce
odpoczynku
|
miejsce
pod gniazdo
|
cień-słońce
|
małe wymagania
|
z nasion
|
X X X
|
X
|
X
|