December 12, 2019, Thursday, 345

Z Ptaki

(Różnice między wersjami)
(Tu nie ma jeszcze opisu, ale zapraszamy do obejrzenia zdjęć.)
Linia 3: Linia 3:
 
===Tu nie ma jeszcze opisu, ale zapraszamy do obejrzenia zdjęć.===
 
===Tu nie ma jeszcze opisu, ale zapraszamy do obejrzenia zdjęć.===
  
[[Image:TURILI01.jpg|alt=droździk Turdus iliacus|left|300px|thumb]]
+
[[Image:TURILI01.jpg|alt=droździk Turdus iliacus|left|border|300px|thumb|Zimujący droździk.]]'''Droździk''' jest mniejszy od kosa. Na pierwszy rzut oka może być mylony z drozdem śpiewakiem. Ptak dorosły ma wyraźną białawą brew i pręgę policzkową, co wyróżnia go spośród krajowych gatunków drozdów. Bardzo charakterystyczną cechą tego gatunku są rdzawo-kasztanowate boki ciała i pokrywy podskrzydłowe (stąd brytyjska nazwa tego gatunku '''redwing'''). '''Droździki''' na ogół są bardzo płochliwe i rzadko kiedy udaje się je podejść. Ptaki te najbezpieczniej czują się  w koronach drzew. Droździk nie jest w Polsce licznym gatunkiem lęgowym; jego areał  lęgowy to przede wszystkim wschodnia Europa. To jednak nie oznacza, że jest to u nas ptak zagrożony czy rzadki. W Polsce najliczniej notowany jest podczas przelotów. Wówczas można często obserwować te ptaki w dużych stadach,  nierzadko w towarzystwie kwiczołów.
 +
Śpiew droździka jest bardzo charakterystyczny; składa się z kilku powtarzanych sylab: trii-trii-trii-trz-tri; głos wabiący to ostre: ciir, podobne jak u kosa, szczególnie dobrze słyszane nocą podczas przelotu (drozdy wędrują nocą).
 +
Gniazdo '''droździka''' zbudowane jest ze źdźbeł traw i wylepione od wewnątrz gliną, iłem lub torfem. Jaja ma podobne do jaj kosa.
 +
Droździk żywi się takim samym pokarmem jak kos. Jest więc częstym gościem w naszych sadach, gdzie podjada jabłka lub inne owoce (np. jarzębinę, tarninę, winogrona). Czasem niektóre osobniki podejmują próbę zimowania, wtedy z pomocą przychodzą im osoby dokarmiające ptaki owocami – głównie jabłkami.

Wersja z 14:20, 23 lis 2010

droździk Turdus iliacus

Tu nie ma jeszcze opisu, ale zapraszamy do obejrzenia zdjęć.

droździk Turdus iliacus
Zimujący droździk.
Droździk jest mniejszy od kosa. Na pierwszy rzut oka może być mylony z drozdem śpiewakiem. Ptak dorosły ma wyraźną białawą brew i pręgę policzkową, co wyróżnia go spośród krajowych gatunków drozdów. Bardzo charakterystyczną cechą tego gatunku są rdzawo-kasztanowate boki ciała i pokrywy podskrzydłowe (stąd brytyjska nazwa tego gatunku redwing). Droździki na ogół są bardzo płochliwe i rzadko kiedy udaje się je podejść. Ptaki te najbezpieczniej czują się w koronach drzew. Droździk nie jest w Polsce licznym gatunkiem lęgowym; jego areał lęgowy to przede wszystkim wschodnia Europa. To jednak nie oznacza, że jest to u nas ptak zagrożony czy rzadki. W Polsce najliczniej notowany jest podczas przelotów. Wówczas można często obserwować te ptaki w dużych stadach, nierzadko w towarzystwie kwiczołów.

Śpiew droździka jest bardzo charakterystyczny; składa się z kilku powtarzanych sylab: trii-trii-trii-trz-tri; głos wabiący to ostre: ciir, podobne jak u kosa, szczególnie dobrze słyszane nocą podczas przelotu (drozdy wędrują nocą). Gniazdo droździka zbudowane jest ze źdźbeł traw i wylepione od wewnątrz gliną, iłem lub torfem. Jaja ma podobne do jaj kosa. Droździk żywi się takim samym pokarmem jak kos. Jest więc częstym gościem w naszych sadach, gdzie podjada jabłka lub inne owoce (np. jarzębinę, tarninę, winogrona). Czasem niektóre osobniki podejmują próbę zimowania, wtedy z pomocą przychodzą im osoby dokarmiające ptaki owocami – głównie jabłkami.